
Detta år är utan tvekan ett av de roligaste och mest produktiva jag upplevt. Framför allt beroende på att jag haft möjlighet att helt ägna mig åt ett stort konstnärligt forskningsprojekt, finansierat av Vetenskapsrådet. Det heter Autografisk dubbelexponering – den tuschade svarta linjens narrativa egenskaper i tecknade serier. I det undersöker jag den tuschade linjens betydelse i seriekonsten, i relation till två trycktekniker – litografi och risografiskt tryck. Projektets mål är att framställa en rad prototyper av seriepublikationer och grafiska arbeten utifrån Rodolphe Töpffers autografiska metod på stenlitografisk tryckpress, för att pröva och dokumentera tekniken och sätta den i relation till dagens praktiker och forskning. I projektet har även prototyper framställts utifrån risografins förutsättningar. Resultaten har sedan analyseras och mynnat ut i ett omfattande verk – en grafisk roman – där dubbelexponering används som metod.

Höjdpunkter under projektet har varit autografiskt tryck av serier enligt Töpffers metod (som egentligen är Alois Senefelders), framställning av transferpapper och litografisk tusch, arkivbesök på Bibliotheque National de France-Richelieu och det stora seriearkivet i Angoulême. Men inte minst arbetet på en risotryckt serie i A2-format, som jag genomfört under andra halvan av året. Här har jag haft hjälp av Elisa Rossholm, som ingått i projektet som forskningsassistent. Boken som utforskar risotrycket heter Solidaroperan och handlar om den konsumentkooperativa föreningen Solidar, som existerade i södra sverige under drygt 100 år. Delar av projektet har redan presenterats på seminarier och konferenser. Men mer återstår, vilket kommer att ske under 2025, bland annat i Angoulême och på konferensen ICAF – International Comics Art Forum i San Diego.
Malmö behöver ett serieinstitut. 1 mars.
När jag invigde förra årets utställning av risotryckta serier på Malmö Konsthall höll jag ett tal där jag argumenterade för ett Svenskt Serieinstitut. Några av de tankarna sammanfattades i en artikel i Sydsvenskan. Sedan dess har spelbranschen i Skåne fått ett eget institut och Malmö stad har beslutat att byggnaden som inhyste Casino Cosmopol ska bli konstmuseum. Jag ser det som självklart att de tecknade serierna också får en tydlig plats i Seriestaden. Men för att det ska bli verklighet behövs opinion. Läs artikeln här: MALMÖ BEHÖVER ETT SERIEINSTITUT

Release boken om Epix. 14 maj
En av årets definitiva höjdpunkter inföll den 14 maj då det var release på Robert Amans gedigna historieskrivning om förlaget Epix – Serier för vuxna (Lystring), kongenialt förmgiven av Agnes Ivarsson och med fantastisk omslag av Agnes Jakobsson. Rönnells antikvariat var fullpackat och eftersitsen på klassiska kvarterskrogen Jadran på Roslagsgatan var som en 40 år försenad firmafest. Otroligt kul att träffa alla i Epix-gänget.

Krantz & Krantz på Folköl och Dunkadunka 14 juni.
Jag delar efternamn med en av Sveriges skickligaste tecknare – Lars Krantz – och har fått många frågor om eventuellt släktskap. Vi är inte släkt, men har nu i alla fall gjort en utställning tillsammans. Det skedde på vinylbutiken Folköl och Dunkadunka i Malmö och drog stor publik på vernissagen, som även innehöll, DJ Yokohmama7 och livespelning med Jo Yonderly. Jag visade delar av mina risotryckra publikationer och svartvita original.

AI-debatten om The Swedish family. 28 juni
Min artikel i Sydsvenskan om AI-genererade illustrationer i en barnbok blev startskottet till en större debatt. Artikeln refererades i flera tidningar och bloggar, bl a i Resume, Tecknaren, DN, Svensk Bokhandel och på Förlagsbloggen. Jag blev även intervjuad av SVT-kulturnyheterna. I takt med att debatten gick vidare formulerades även viktiga hållpunkter kring AI-genererade bilder och här var Svenska Tecknare tidigt ute med en samling principer.

Thomas Henriksson på Konstakademin. 31 augusti.
Min vän från gymnasiet och sedermera konstnärlige kollega Thomas Henriksson, visade en stor retrospektiv utställning på Konstakademin. Thomas och jag gjorde det grafiska arbetet på de första numren av Epix. Mer om det finns att läsa i: Serier från Sibirien.

Ystad Seriefestival 6 september.
Den akademiska dagen är nu en institution, inte bara på Ystad (f d Skillinge) Seriefestival, utan har även plockats upp av andra festivaler runt om i landet. Denna gång höll Oskar Aspman i planeringen och gjorde det med den äran. Ett av huvudnumren var givetvis Robert Amans presentation av boken om Epix och den fullmatade fredagen avslutades med en namnkunnig panel, som jag modererade.

Arbetsresa Paris – Angoulême – Bryssel. September – oktober.
I slutet av september besökte jag arkiv, muséer och andra serierelaterade verksamheter i Paris, Angoulême och Bryssel. På Centre Pompidou hyllades seriernas första 6 decennier med en utställning som omfattade alla våningsplan. På Bibliotheque National de France – Richelieu, studerade jag Töpffers första litograferade böcker, och på seriearkivet i Angoulême tog jag del av allt de hade av och om honom där. I Bryssel träffade jag Philippe Capart, som driver flera olika seriehistoriskt relaterade verksamheter och jag passade även på att besöka Musée Hergé i Louvain-la-Neuve. En mäktig upplevelse att se så många Tintin-original samlade på ett och samma ställe.

Garbochock. Återutgivning av LP:n Ritual. 4 oktober.
Förra årets utgåva av det risotryckta fanzinet Garbochock – Malmö City, i samarbete med punklegendaren Stry Terrarie, fick ny aktualitet när LP-skivan Ritual återutgavs. 100 ex av fanzinet bifogades en begränsa specialupplaga i orange vinyl. Av någon underlig anledning uppgav skivbolaget att fanzinet var gjort av Henrik Venant och har trots flera påstötningar inte ändrat detta i sin marknadsföring. Oklart varför. Skivan kan oavsett köpas HÄR. Affisch och fanzin visades under året på Redan Galleri och på Rundgång.

Symposium: Drawing Connections – Comic as Art and Inquiry 15-16 november.
Vartannat år arrangerar Malmö University Comics Hub/much ett seriesymposium på Malmö universitet. Denna gång kring temat materialitet i serier. Titeln på symposiet var Drawing Connections – Comic as Art and Inquiry. 24 forskare och serietecknare presenterade papers under två intensiva dagar, varav en hölls på Seriearkivet på Malmö Stadsarkiv. Detta var vårt tredje internationella symposium. Den fjärde planeras till november 2026.

Skövde Konstmuseum 24 oktober.
I samband med Seriefest i Väst, presenterade jag delar ur mitt pågående forskningsprojekt på Skövde Konstmuseum och på Högskolan i Skövde.
Stad Solidar.
Serien Stad Solidar, som är en del av mitt konstnärliga forskningsprojekt blev publicerad i CIMR – Current Issues in Migration Research, som ges ut på Malmö universitet. Den finns att läsa här: STAD SOLIDAR.
Solidaroperan.
Serien är nu klar och ligger än så länge och vilar i en svart A2-box. En första presentation kommer att ske på Malmö Universitets Open Space i Niagarahuset ( i entrén) den 5 mars kl 13.00, följt av ett seminarium den 14 mars kl 12-15. För info om detta se: Malmö University Comics Hub/much
