Serieåret 2015

001_comics

Serieåret 2015 inleddes  med seriestudenternas utställning på Malmö Högskola, samtidigt som distanskursen Digital Comics, som gavs för första gången också hade sin slutpresentation. Det är alltid lika intressant att se att hur kurser som bara sträcker sig över en termin resulterar i så starka och spännande verk.

002_ann_lindstrom
Ann Lindströms självbiografiska serie.
003_fanzine
Innovativt och konstnärligt fanzine i tygapplikation, tillverkat av secondhand kläder. Av Markus Johansson.

Ett annat årligt event var SciFi-mässan, som i år genomfördes i samarbete med studenter på fristående kursen Comics International Perspectives och programmet i Visuell Kommunikation.

scifi
K3:s monter på Sci-Fimässan i Malmö.

Även nystartade Malmö Seriefest på Malmö Stadsbibliotek,  ingick i det hektiska programmet för våra studenter.

006_seriefest

Liksom Stockholms Internationella Seriefestival på Kulturhuset.

007_spx
Fanzines från Malmö Högskola.

Den internationella seriekursen Comics International Perspectives, avslutades med en utställning med flera innovativa och spännande bidrag. Denna utställning markerade också slutet på epoken Kranenhuset för K3:s del.

008_comics

Lagom innan sommaruppehållet var det dags att packa ihop hela institutionen inför flytten till nybyggda Niagara. Jag fyllde utan problem ett dussin flyttlådor med serielitteratur, seriealbum, tidningar och konstnärsmaterial, som jag samlat på mej under de fem åren på K3.

009_flytt
Mitt kontor på Kranenhuset innan avflytt.

Strax efter midsommar reste jag till Paris för att medverka på The International Graphic Novel and Comics Conference på University of London in Paris. I mitt paper diskuterade jag min egen serie Cykelhippie i relation till Rodolphe Töpffers pionjärverk. Samtidigt publicerades min artikel om serieutbildning; Teaching comics in class – between mainstream and the alternative,  i Studies in Comics Journal. Artikeln presenterades därefter på Seriescenen på Bok& Biblioteksmässan i Göteborg.

Poster-

I och med flytten till Niagara och ateljéerna på Orkanen har de tecknade serierna hamnat på ytterligare en framträdande plats i Malmö (den andra är förstås Seriecenter på Kulturhuset Mazetti). Det märktes också när huset invigdes, då ett av evenemangen var en paneldiskussion om tecknade serier och opinionsbildning med Mattias Elftorp, Amanda Casanellas, Rene Engström, Oskar Aspman, Viktor Jäderlund.

004_niagaa
Niagarahuset. I bakgrunden Malmö Live.

För att redan från början sätta spår i de nyinredda lokalerna, startade jag undervisningen  med en workshop i tuschteknik.

012_tusch
På Malmö Konsthall visades under sommaren och början av hösten en mycket intressant utställning med Ad Reinhardts serier. Läs mer om den HÄR. En perfekt startpunkt för årets seriestudenter med visning och workshop.

010_ad

En annan spännande utställning var Sara Granérs på nyöppnade Rum För Serier på Friisgatan. Ett initiativ av Seriefrämjandet, som nu äntligen skapat en offentlig mötesplats för alla serieintresserade i Seriestaden Malmö.

015_sarag

Dotterbolaget firade tioårsjubileum med bl a en samlingsutställning på Malmö Stadsbibliotek. Seriekursen besökte givetvis vernissagen.

016_dotterb

I samband med festivalen I Seriernas Värld, arrangerade Seriekursen en workshop i digitala serier, samt medverkade på seriemässan på Malmö Stadsarkiv.

019_isv
Fönstermålningar på Malmö Stadsarkiv

Malmö Konstmuseum överraskade med ännu en serieutställning: Vi har något viktigt på gång, med bl a Sara Granér, Liv Strömqvist och Mats Jonsson.  Utställningen innehöll en uppdaterad och  initierad översikt över de alternativa serierna i Sverige.

021_konstm
En del av den svenska seriehistorien.

Svenska Pen och Kartago initierade 2013 en kampanj för stöd till fängslade Dawit Isaak. I november var det dags att auktionera ut originalen.

023_dw
Efter avslutad auktion.

Efter att ha ägnat större delen av året åt att lära andra teckna serier, skriva om serier, hålla i och medverka i olika arrangemang, har jag, efter ett års research och manusarbete äntligen börjat teckna på ett nytt serieprojekt. Om anarkism, emigration, kooperation, funkis, reklam och det svenska folkhemmet. Mer om det kommer i en särskild blogg på denna sida.

024_kf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *